Wie zijn wij?

PAV 3BSO

PAV 4BSO

Nederlands

Wiskunde

Actualiteit

Links

Leerkracht

 

Projecten 4BSO

Thema's 4BSO

Ziekte en gezondheid

Wereld in brand

Kranten in de klas

Jongerencultuur

Voeding

Geld

Relaties en seksualiteit

Milieu

Vluchtelingen en migratie

 

 

 

 

 

  Voeding 

      
     Hieronder zal je een aantal oefeningen terugvinden i.v.m. het thema.

    VOEDING DEEL 1: de voedingsdriehoek
    Hieronder volgen eerst 2 inleidende video's

 >> VOEDING video De voedingsdriehoek: wat eet je het best
     Dit animatiefilmpje geeft bondig de inhoud van de voedingsdriehoek weer. Wat eet je het best?

  >> VIDEO voedingsdriehoek Powerpoint 

 

   ***  DE NIEUWE VOEDINGSDRIEHOEK   ***

 
***  DE OUDE VOEDINGSDRIEHOEK   ***

 

***  DE BEWEGINGSDRIEHOEK   ***

Bewegingsdriehoek | Vlaams Instituut Gezond Leven

>> VOEDING VIDEO De bewegingsdriehoek
     Uitlegvideo over hoe je meer kan bewegen en minder lang stilzitten.

 

    VOEDING DEEL 3: de energiebalans

Een gezond gewicht wordt op peil gehouden omdat er een goede balans bestaat tussen de energie-inname en het energieverbruik van het lichaam. De hoeveelheid energie die voedsel levert is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en het soort voedsel (energierijk of energiearm) dat men tot zich neemt.

Hoeveel energie of brandstof iemand nodig heeft is afhankelijk van:

de leeftijd, het geslacht, de lengte en de hoeveelheid lichaamsbeweging.

Koolhydraten (= zetmeel en suiker), vetten, alcohol en eiwitten kunnen als brandstof dienen.

De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieŽn (kcal), bijvoorbeeld

> 1 gram eiwit geeft bij verbranding 4 kcal;

> 1 gram vet geeft bij verbranding 9 kcal;

> 1 gram alcohol geeft bij verbranding 7 kcal;

 

Als er wat mis is met de energiebalans, kan dat leiden tot ondergewicht of overgewicht, beide zijn ongezond. De energiebalans is in evenwicht als je evenveel energie via de voeding opneemt als je er verbruikt.
Dan blijft je gewicht gelijk.

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en heeft de ťťn misschien wat meer nodig dan de ander. Dat wordt vooral bepaald door de verschillen in de snelheid van de stofwisseling. Je hebt vast wel eens in je omgeving gezien dat de ťťn bijna alles kan eten zonder ook maar een kilo aan te komen, terwijl iemand anders misschien wel heel snel dik wordt.

In de tabel hieronder staan de gemiddelde hoeveelheden nodigde energie per dag voor man en vrouw.

    VOEDING DEEL 4: rekenen met calorieŽn

Elk product heeft andere voedingswaarden. Om erachter te komen hoeveel calorieŽn je best mag eten om gezond te blijven hebben we reeds in de vorige opdracht gezien.

Over de caloriewaarden van producten bestaan lijsten. Zo kan je zelf nagaan hoeveel calorieŽn bepaalde producten bevatten. Producten uit het 'rode' deel van de voedingsdriehoek, zijn te vermijden want ze zijn niet gezond EN ze bevatten meestal heel veel calorieŽn.

Met onderstaande Caloriechecker kan je zelf nagaan hoeveel calorieŽn een bepaald product bevat.

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx

Hoeveelheid calorieŽn berekenen

Gebruik de bovenstaande link om op te zoeken hoeveel calorieŽn elk product bevat.

Stel je bent een man van 22 jaar en je neemt onderstaand stevig ontbijt:

2 zachte witte broodjes (45 gr) met 1 snee kaas 35+ en met 1 portie (20 gr) jam (=confituur) + 2 koffiebroodjes + 2 kopjes automaat koffie met suiker

Ga op zoek naar de calorieŽn en noteer die net zoals ik, in die tabel. Let op de juiste omschrijving, zo heb je ook het gewenste product en let ook op de gebruikte hoeveelheid (belangrijk voor het totaal).

Conclusie: als je weet dat hij gemiddeld per dag 3100 calorieŽn mag innemen dan is er na dit ontbijt aleen serieuse hap weg uit zijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid...

    VOEDING DEEL 5: het etiket

In de winkel gaan we vooral kijken naar het etiket van producten.
We zagen net een hoofdstuk rond kilocalorieŽn. Maar daarnaast staat er nog veel meer op.

Maar wat staat daar nu juist allemaal op?

In dit deel bespreken we de onderdelen van een etiket. We vinden hier heel veel informatie op die belangrijk kan zijn

De benaming geeft aan om welk product het gaat.

Opgelet: de benaming is niet hetzelfde als de merknaam.

De merknaam is de naam van het bedrijf dat het gemaakt heeft.

 

Op het etiket staan de ingrediŽnten vermeld. Met ingrediŽnten bedoelen we de onderdelen van het product,

waaruit het bestaat.

De ingrediŽnten staan steeds in dalende volgorde en de hoeveelheid wordt uitgedrukt in %.

 

Allergenen zijn ook een verplicht onderdeel van het etiket. Het zijn bepaalde eiwitten die allergische reacties

veroorzaken.

Er zijn veertien allergenen opgenomen in de wetgeving. Als het product dat we kopen ťťn of meerdere

allergenen bevat, moet dat vermeld worden op het etiket van voorverpakte voedingsmiddelen.

De veertien wettelijke allergenen zijn:

Voedselovergevoeligheid - Annemarie Vogel | Orthomoleculair therapeut

 

    VOEDING DEEL 6: de inhoud

We zagen in het vorige hoofdstuk wat er allemaal op het etiket staat. Wat er precies in een verpakking zit is heel belangrijk. De inhoud mag dus niet te veel afwijken van de opgegeven inhoud.

Meestal worden de voedingsmiddelen verdeeld door machines. De machines zijn niet altijd even nauwkeurig waardoor er een verschil van gewicht kan ontstaan.

Bekijk aandachtig deze afbeeldingen, ze kunnen je helpen bij het oplossen van de verschillende oefeningen.

 

Je kan je opvoorhand ook al wat inoefenen op volgende link:

https://edugopav.classy.be/lengte,_massa_,_volume_en_inhoud.htm

 

VOEDING DEEL 7: verkleinwoorden

Je kan je op voorhand ook al wat inoefenen op volgende link:

https://edugopav.classy.be/4BSO_Glor_Voeding_verkleinwoord.htm

 

 

VOEDING DEEL 8: samenstellingen

Je kan je op voorhand ook al wat inoefenen op volgende link:

https://edugopav.classy.be/4BSO_Glor_Voeding_samenstelling.htm

 

VOEDING DEEL 9: het meervoud

Je kan je op voorhand ook al wat inoefenen op volgende link:

https://edugopav.classy.be/4BSO_Glor_Voeding_meervoud.htm

 

 

 

 

KOKEN EN TAAL:

 

KOOKOPDRACHTEN :

Praktische site met omzettingen in hoeveelheden en inhoud.
 http://foodbgood.com/conversietabellen/
 
ICT OPDRACHTEN :
 
ICT Opdracht 1 Koken door de eeuwen heen
Overzicht van de te gebruiken sites
 
PREHISTORIE
EGYPTE
GRIEKEN
ROMEINEN
MIDDELEEUWEN
NIEUWE TIJD
NIEUWSTE TIJD

           SITE 1

           SITE 2

           SITE 3

           SITE 4

           SITE 1

           SITE 2

           SITE 3

           SITE 4

           SITE 1

           SITE 2

           SITE 3

           SITE 4

           SITE 5

           SITE 1

           SITE 2

           SITE 3

           SITE 4

 

           SITE 1 => kies ďvoeding in de middeleeuwenĒ

           SITE 2

           SITE 3

           SITE 4

           SITE 5

           SITE 6

           SITE 7

           SITE 1

           SITE 2

 

           SITE 1

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Nog meer sites over de geschiedenis van voeding


              SITE 1

              SITE 2

              SITE 3

ICT Opdracht 2 De actieve voedingsdriehoek  
 

klik op de homepage in de middelste kolom om de link "actieve voedingsdriehoek"
aan de rechterkant zie je een mini-afbeelding => klik er op
klik in de linkerkolom op "fiches" en zoek de informatie voor het invullen van de tabel op p. 13

ICT Opdracht 3 Powerpointvoorstelling gerecht  
 


EXTRA ONLINE OEFENINGEN:
 

  •  
  • Het leven vroeger = tijdsbalk met heel veel nuttige info over het leven van vroeger tot nu

TEST JEZELF

 

 

 

Test je keukenkennis

 

Lees de verschillende teksten
Hiervoor klik je op de links die in de linkerkantlijn zijn verschenen
Klik nadien op "Opdrachten" en klik op de blauwe link "hier"
Noteer eveneens je SCORE

 

Lees de verschillende teksten
Hiervoor klik je op de links die in de linkerkantlijn zijn verschenen
Daarna voer je de voedingstest uit.
Noteer eveneens je SCORE

 

Voer de opdracht rond hygiŽne in de keuken uit
Klik op "speel het spel"
Noteer eveneens je SCORE
  • SEIZOENSGEBONDEN groenten en fruit
  • Klik op de afbeelding om de lijst te zien
  •   Welke groenten horen bij welk seizoen?
  • Klik op "speel het spel"
                      

 

 
  •  
     
     
     
     
     
     
     
  •  
     
 

 

 

  
 
 
 
 
 
 
 

FILMPJES

 Gezonde voeding      Biovoeding          Chinezen

FILMPJES

Smaken verschillen: reportage schoolTV
        

     Waarom kiezen voor bio?: bekijk het filmpje HIER

     Waarom is water zo gezond?: bekijk het filmpje HIER

     Bereken je Body Mass Index (BMI): bekijk het filmpje HIER

     Wat is cholesterol?: bekijk het filmpje HIER

     Gezonde voeding: bekijk het filmpje HIER

     Wat is de voedingspiramide: bekijk het filmpje HIER

Is een ontbijt wel nodig als ik 's avonds laat eet? bekijk het filmpje HIER

Hoe light is light yoghurt? bekijk het filmpje HIER

Hoeveel groenten moet je dagelijks eten? bekijk het filmpje HIER

Hoef je geen fruit meer te eten als je genoeg groenten eet? bekijk het filmpje HIER

Word je van olijfolie minder dik dan van boter?  bekijk het filmpje HIER

Zijn mosselen slecht voor je cholesterol? bekijk het filmpje HIER

Waarom eten wielrenners veel pasta? bekijk het filmpje HIER

Wat is tofu? bekijk het filmpje HIER

Aan tafel! Een gezond ontbijt bekijk het filmpje HIER