Wie zijn wij?

PAV 3BSO

PAV 4BSO

Nederlands

Wiskunde

Actualiteit

Links

Leerkracht

Thema's 4BSO

Projecten 4BSO

Klaskrant
Kranten in de klas

Presentatie
Jongerencultuur

Jeugdboeken &
Gidsproject WOI

Wereld in brand

Kookproject
Voeding

Actua Fiche
Actualiteit

Milieu

 

 

 

 

 

 

 

  Milieuproject

      

        Waarom ons milieuproject?

 Wat vooral belangrijk is dat jullie leerlingen op de hoogte zijn van essentiële dingen zoals: wat is een klimaat, wat is de klimaatsverandering en hoe komt dat?

Hoe kan je afval binnen de perken houden en waarom doe je dat best? En als je dan toch afval hebt, waarom moet je dit sorteren en hoe? Wat gebeurt er trouwens met dit gesorteerde materiaal?

Maar het belangrijkste is, welke maatregelen worden al genomen om de vervuiling in hun school / omgeving tegen te gaan? Wat kan nog verbeteren in hun eigen school zonder een oordeel te vellen? En uiteindelijk: wat kunnen wij als leerlingen concreet doen?

 CONCREET:

Elke klas wordt in groepjes gedeeld en neemt een onderwerp om uit te werken.

Elk groepjes werkt volgens hetzelfde patroon:

- voorbereiding: wat willen julie bevragen? Aan wie? Wat moeten jullie noteren? Meebrengen?
- uitvoering van jullie project:op tocht in de school
- verwerking van jullie bevindingen
- acties ondernemen en alternatieven aanbieden
- evaluatie project (groeps- en zelfevaluatie)

 MILIEUVERKLARING:

Als einde van het project noteren de leerlingen hun goede voornemens naar de toekomst toe neer. Ze kunnen hun verantwoordelijkheid opnemen voor hun aandeel in de vervuiling en noteren deze voornemens in een verklaring. Per klas komen we tot de best geformuleerde verklaringen.

 

Extra projecten

Voetzoekers in het kort

Bij ‘Voetzoekers’ wordt de voetafdruk berekend per klas. Er wordt gewerkt met zeven verschillende thema’s: ruimte, energie, water, mobiliteit, papier, afval en voedsel. Werken rond maar één of enkele thema’s is natuurlijk ook mogelijk!

Je moet je klas registreren om online de ecologische voetafdruk van je klas te berekenen en acties aan te duiden om die voetafdruk te verkleinen.

Als je klas is geregistreerd, wordt er automatisch een klasfiche aangemaakt. Op de klasfiche komen de gegevens van de klas, de resultaten van de voetafdruk en de genomen acties. Elke klas beschikt op zijn klasfiche ook over een blog om het reilen en zeilen van 'Voetzoekers' in hun klas/school weer te geven. Je kan de klasfiches van al de deelnemende klassen bekijken en op hun blog reageren.

Aan de campagne is een projectenfonds verbonden. Klassen die meedoen aan ‘Voetzoekers’ kunnen een eigen project indienen om de voetafdruk van hun klas/school nog verder te verkleinen. De meest interessante en originele projecten zullen gefinancierd worden.

De meter op de startpagina geeft aan tot hoeveel m² besparing alle klassen zich al engageerden. Vorig schooljaar engageerden de deelnemende klassen zich om hun voetafdruk met een oppervlakte van 100 keer  de Grote Markt van Brussel te verkleinen. Laat dit jaar ook de acties van jouw klas meetellen!

 Klik op het voetzoekerslogo van het WWF om je ecologische voetafdruk berekenen